Bestämt dig för att förkovra dig – Här kommer checklistan inför studierna

 

Kanske är det dags att studera för ett framtida yrkesliv, fördjupa dig eller bara lära mer för kul skull. Oavsett så är det en del att tänka på innan du är där. Så för att undvika missar så har vi försökt att samla våra erfarenheter och förhoppningsvis kan det vara till hjälp även för dig. Så här kommer vår guide från tanke till att leta rätt på litteraturen, kolla här.

Först handlar det så klart om att bestämma sig för att studera och att välja i vilken utsträckning du ska studera. Nästa steg handlar om att välja kurs eller program och studieort, kanske är det distansstudier som passar dig bäst? Här rekommenderar vi dig att ha lite is i magen och tydligt se över alternativen. Ett sätt att få en bättre känsla för utbildningen är att se på lektorernas forskningsbakgrund, vilka områden verkar ha intresserat lärarna? Detta brukar ge en bra fingervisning om vart tyngdpunkterna kommer att läggas under utbildningen. Sen är det dags att se om du har de förkunskaper som krävs för att bli antagen, förhoppningsvis har du det som krävs för att bli antagen annars behöver du kanske läsa någon kurs inom kommunens vuxenskola. Antagningen ser genom kösystem, förenklat så söker studenter i en eller flera köer. Det finns en kö för de som söker med komvux slutbetyg, en kö för de som söker med poäng från högskoleprovet och en kö för dem med ett slutbetyg från gymnasiet. Ju fler av dessa du har ju bättre chans att komma in.

När antagningsbeskedet anländer måste du tacka ja till din plats, men brukar bara ha några veckor på sig för detta. Efter att du tackat ja till din plats så är det rekommenderat att söka CSN om du behöver finansiering för dina studier, ju tidigare du söker ju fortare får du pengarna, eftersom att det är många som ansöker samtidigt. Det sista steget handlar om att göra sig redo att sätta igång, gå igenom schemat, beställa kurslitteraturen och eventuellt köpa väska och dator. Sen är du redo att börja att nå dina mål, lycka till!

Roger