Vikingar i populärkultur

Låt oss spinna vidare på vikingarna innan sajten går vidare till andra berättelser från historien. Vikingarna har tagit allt större plats i västvärldens populärkultur. De fasansfulla krigarna satte skräck i hela Europa och Mellanöstern under sina plundringståg men har idag fått mer utrymme som sympatiska människor som krigar för sin rätt att överleva, inte för rikedomens skull.

Vikings

Den mest populära serien med vikingar är så klart HBO:s succéserie ”Vikings” där vi får följa Ragnar Lothbroks äventyr tillsammans med flera minnesvärda karaktärer. Vår egen Gustav Skarsgård har till och med en betydelsefull roll som den smått galna ”Floke”. Historien i serien är löst byggd på verklig historia, Ragnar Lothbrok bygger på hälften saga och hälften historia. Det är svårt att veta var sanningen ligger eftersom de isländska sagorna pratar om hans stordåd samtidigt som historiska dokument också nämner samma namn men då är Ragnar dansk.

Asgardian Stones

Asgård, på engelska Asgard, är hemvistelsen för de nordiska gudarna som vikingarna tillbad. Det har också varit en planet i superhjälten Thors värld, som bygger kraftigt på nordisk mytologi men istället för gudar är de utomjordingar. Asgardian Stones är en spelautomat från NetEnt som fått bra recensioner för sin grafik och vinster. Troligen bygger spelet mer på superhjältens värld än den nordiska mytologin med tanke på att Thor är en del av gruppen ”Avengers” som vill förhindra att fem ”Infinity Stones” faller i fel händer. Trots det känns spelautomaten full av gammal trolldom och runorna får onekligen tankarna till runstenarna som finns spridda runt om i Norden.

Wardruna

Den norska gruppen har släppt fyra album och bygger hela sin karriär kring norsk mytologi och vikingarnas framfart. De spelar skandinaviska, klassiska instrument och använder gamla runtexter och isländska sagor som texter till sina sånger. De vill återuppväcka den nordiska mystiken och få fler personer intresserade av sin historia och ritualer från förr. De använder även icke-traditionella prylar för att skapa toner såsom facklor, träd och stenar. Musiken för tankarna direkt till vår egen historia och alla känner nog igen tonerna som en del av det skandinaviska arvet till världen. Bandet var faktiskt med och skapade musiken till säsong 2 av serien ”Vikings” som vi pratade om ovan.

 

Dr. Napoleon Mraz MD